Helft Nederlanders bukt onder overgewicht

Begin dit jaar werd bekend dat overgewicht, letterlijk en figuurlijk, steeds zwaarder op de wereldbevolking is gaan wegen dan voorheen. Uit onderzoek van het Overseas Development Institute (ODI) bleek dat 1 op de 3 volwassen mensen op aarde kampt met overgewicht.

Uit recent onderzoek van Ipsos blijkt dat dit onder Nederlanders nog hoger ligt. Op basis van de formule van de Body Mass Index (BMI) blijkt dat de helft van de Nederlanders (51%) kampt met een zekere mate van overgewicht. Voor 1 op de 6 Nederlanders neemt het overgewicht ernstige vorm aan.

Mannelijke 50+’er meer overgewicht
Na berekening van de BMI-scores blijken mannen meer last te hebben van overgewicht dan vrouwen.

Kijken we naar de leeftijdsverschillen van mensen en hun BMI-scores, lijkt er een relatie te bestaan tussen leeftijd en overgewicht. Hoe ouder Nederlanders worden, hoe meer zij te maken krijgen met overgewicht. Jongere Nederlanders hebben eerder te maken met ondergewicht.

PVV- en SP-kiezers zwaarste van electoraat
Op basis van huidige partijvoorkeur blijken de kiezers met het meeste overgewicht zich te bevinden aan de weerskanten van het politieke spectrum. Met name bij SP-kiezers lijkt de noodzaak om meer op de kilo’s te letten dringend. Van alle kiezers kampen zij het meest met ernstig overgewicht (30%).

SP-kiezers worden op de voet gevolgd door PVV-kiezers. 2 op de 3 van hen krijgt op basis van hun BMI-scores het advies aan de slag te gaan met hun gewicht. In verhouding tot het overige electoraat zijn PVV-kiezers ook het meest van plan te gaan diëten in de komende maanden. SP-kiezers zeggen daar minder voor te voelen.

D66-kiezers, gevolgd door CDA-kiezers, lijken gezonder bezig. Het overgrote deel van deze kiezersgroepen heeft een gezonde lengte-gewicht verhouding.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.