Afvallen

Afvallen: voor velen een grote wens, maar meteen ook een grote last. Het kan lastig zijn en vergt erg veel doorzettingsvermogen en discipline van je. De eerste kilo’s willen wel, maar volhouden en op gewicht blijven is een ander verhaal. Uiteindelijk zul je het zelf moeten doen, maar met de volgende tips en afvalprogramma’s kunnen wij je in ieder geval zo goed mogelijk helpen om van je overtollige kilo’s af te komen.

Stel een doel: hoeveel afvallen

Voor heel veel mensen is het van groot belang om jezelf een doel te stellen. Spreek met jezelf af om bijvoorbeeld eerst 5 kilo af te vallen. Een deadline om dit te behalen is niet eens nodig. Richt je op dit streefgewicht tijdens het afvallen. Je kunt van veel beter zien en zeggen van jezelf hoe goed het gaat met het afvallen en hoe ver je bent. Zonder streven is het veel lastiger om door te gaan. Je ziet bijvoorbeeld wel kilo’s verdwijnen, maar wanneer heb je nou je doel bereikt?

Door een doel te stellen kun je jezelf ook belonen als het daadwerkelijk is gelukt. Beloon jezelf natuurlijk niet met een avondje McDonald’s maar met iets gezonders, iets wat niet met eten te maken heeft misschien. Een beloning die je met jezelf afspreekt kan je motiveren door te zetten op momenten dat die frikandel je zo zit aan te kijken.

Weeg je niet dagelijks

Het heeft niet zoveel zin jezelf dagelijks te wegen. Als je een dieet volgt zoals het hoort, verdwijnen de kilo’s vanzelf. Gedurende de dag, maar ook gedurende de week kan je gewicht flink schommelen. Zo kan het verschil in gewicht tussen ’s ochtends vroeg voor het ontbijt en ’s avonds vlak na het diner zo 1-2 kilo schelen. Als je jezelf dagelijks of zelfs vaker weegt, kan het lijken alsof je heel vaak tegenslagen hebt. Doe dit daarom ook niet, het werkt demotiverend.

Weeg jezelf één keer per week op een vaste dag op een vast tijdstip. Over een week tijd kun je veel beter zeggen of je goed bezig bent. Daarnaast zijn de gevolgen wat minder zichtbaar als je een keer jezelf niet goed hebt kunnen inhouden en een zak chips hebt open getrokken bijvoorbeeld. Als je de rest van de week jezelf wel aan je dieet houdt, val je waarschijnlijk alsnog af over een week tijd. Ook dit werkt weer een stuk motiverender.

Meerdere kleine maaltijd

Veel mensen eten een paar keer op de dag een hele zware maaltijd en tussendoor vooral (slechte) snacks. Niet zelden leidt dit tot overgewicht. Als je wilt afvallen, is het verstandig te beginnen met kleinere maaltijden, verspreid over de dag. Maak de maaltijden niet te zwaar, je hoeft niet vol te zitten als je klaar bent met eten. Als je bijvoorbeeld vijf keer per dag een kleine maaltijd eet, heb je tussendoor ook minder zin in een vette hap. Ook al voelt het alsof je vaker ervoor gaat zitten om te eten, eet je netto minder. Simpel, maar doeltreffend!