Overgewicht

Overgewicht is al één van de grootste gezondheidsproblemen van Nederland en de verwachting is dat het verreweg het grootste gezondheidsprobleem van de toekomst is. Nu al lijdt ongeveer de helft van de totale Nederlandse bevolking aan overgewicht in meer of mindere mate (CBS, 2006). Bij kinderen is dit percentage lager, maar alsnog schrikbarend hoog. Bij jongens lijdt 14,5% aan overgewicht, bij meisjes is dit 18,5%.

Overgewicht kan niet alleen slechts zijn voor je zelfvertrouwen en uiterlijk, ook je gezondheid kan ernstig gevaar lopen. Je spreekt van overgewicht als je een gewicht hebt dat voor jouw lengte te hoog is. Dit hoort bij een BMI boven de 25. Heb je nog niet je BMI berekent? Doe dit dan snel op de homepage. Of je overgewicht hebt wordt dus niet bepaalt op basis van een absoluut gewicht. Als je 90 kilogram weegt, ben je niet meteen te zwaar. Het gaat om de verhouding tussen je gewicht en lengte. In sommige gevallen kan het echter ook nog belangrijk zijn om te kijken naar de hoeveelheid spiermassa en vetweefsel. Denk hierbij aan topsporters die enorme spieren hebben en daardoor op basis van gewicht en lengte in de categorie overgewicht vallen.

Gezondheidsrisico’s overgewicht

Overgewicht verhoogd het risico op veel lichamelijke aandoeningen. Niet in de laatste plaats het risico op hart- en vaatziekten, zoals athero sclerose, aderverkalking dat zelfs tot een hartinfarct kan leiden. Veel mensen met een te hoog gewicht zullen zeggen zich nog goed te voelen en dus nog gezond te zijn. Vergis je hier niet in. Veel aandoeningen zul je niet meteen merken. Zo kan je door het eten van veel vet voedsel een hoop bloedvaten verstopt hebben, zonder er erg in te hebben. Je lichaam kan de verstoppingen nog compenseren. Maar als het nog verder gaat, kun je van de één op de andere dag te maken krijgen met ernstige klachten. Onderschat gezondheidsrisico’s van overgewicht niet.

Zelfvertrouwen

De nadelen van overgewicht zijn natuurlijk niet beperkt tot gezondheidsrisico’s. Je zelfvertrouwen kan een flinke deuk oplopen door een wat hoog uitvallende weegschaal. Wat je gewicht ook is, probeer altijd zelfvertrouwen uit te stralen. Juist als je onzeker bent, ga je letten op reacties van mensen op je gewicht. Soms kan dit leiden tot psychische problemen, zoals depressies. Let niet alleen op de negatieve kanten van je uiterlijk, kijk ook naar de positieve kanten en nog het belangrijkst: werk aan je negatieve kanten.

Afvallen

Zowel zelfvertrouwen-problemen als gezondheidsrisico’s zijn eigenlijk op één manier doeltreffend op te lossen: afvallen. Wanneer je weer op een gezond gewicht bent, zijn de meeste gezondheidsrisico’s weer weg, en kan je zelfvertrouwen een flinke boost krijgen. Iedereen met overgewicht is er dan ook bij gebaat in meer of mindere mate af te vallen. Hoe val je nou snel en gezond af? Kijk snel op de pagina afvallen om hier meer over te leren.